Onze adem

Hoe werkt onze adem?

Baby in arms
Als je een baby in je armen houdt en naar zijn/haar ademhaling kijkt, dan zie je dat de ademhaling continue in en uit en weer in en uit gaat. Deze on-onderbroken ademhaling, zonder pauze tussen de in en uit en uit en in ademing noemen we een verbonden ademhaling. Dit is onze natuurlijke staat van ademen.

Echter, al vanaf onze geboorte zullen we situaties meemaken die voor ons als klein kwetsbaar wezentje pijnlijk, angstig, bedreigend zijn. En dat heeft gevolgen voor je ademhaling. Kijk maar eens wat er gebeurt als je bijvoorbeeld over straat loopt en er plots totaal onverwachts een blok beton uit de lucht voor je neus neervalt. Wat gebeurt er dan met je ademhaling? Juist, die stokt. We houden onze adem in op het moment dat we schrikken, op het moment dat we angst voelen.

Waarom gebeurt dit? De reden hiervoor is het volgende: je interne beschermingsmechanisme maakt gebruik van je adem, om je te beschermen tegen het voelen van gevoelens die te overweldigend voor je zijn. Als klein kwetsbaar wezentje (die zichzelf niet kan verdedigen) ben je niet opgewassen tegen alle pijnlijke indrukken die je al vanaf je geboorte in dit leven opdoet. Om die indrukken te verzachten, om ze niet te diep te laten binnenkomen controleert je interne beschermingsmechanisme je ademhaling. Het zorgt ervoor dat je minder gaat ademen op het moment dat er een bedreigende situatie is. Want, hoe minder je ademt, hoe minder je (emotioneel) voelt. De levenservaringen worden voor jou als baby dan beter hanteerbaar.

Echter, naarmate we opgroeien en ‘volwassen’ worden hebben wij dit beschermingsmechanisme niet meer nodig, want we zijn nu in staat om voor onszelf te zorgen. Het punt is alleen dat deze automatische beschermingsmechanismen nog steeds -goed- hun werk doen op de achtergrond. Je bent je er alleen niet bewust van. Maar wat je als baby/kind heeft geholpen om door het leven te gaan, gaat nu in plaats van vóór, tegen je werken. Niet alleen zijn veel van  je oude onverwerkte emoties nog steeds aanwezig in je systeem (netjes bedekt onder lagen bescherming, want wat je niet voelt, niet hebt door-leefd, blijft onverwerkt achter in je onderbewuste), maar ook in het hier en nu heeft je onderbroken ademhaling directe invloed op hoe goed je jezelf (niet) kunt voelen.

Ademen is leven. Zoals ik hierboven al zei: wat je niet door-leefd (lees: door-ademt) blijft onverwerkt. Veel mensen hebben veel moeite echt daadwerkelijk te voelen, de verbinding met jezelf, de verbinding met je emoties. En dit is heel begrijpelijk als je beseft hoe je beschermingsmechanismen je daar nu juist bij hadden geholpen, om jezelf niet te voelen. Maar je hebt deze schillen van bescherming niet meer nodig nu, niet als je echt gelukkig, als je echt vrij, als je echt jezelf wilt kunnen zijn (alweer: zonder ademen ben je er niet).

Een ademwerk/rebirthing sessie is precies daarop gericht: het helpt op een bijzondere manier om jezelf weer te kunnen voelen en jezelf te kunnen zijn.

Lees verder: Hoe werkt een ademsessie?